dissabte, 27 d’octubre del 2018

Vi Catàrtic 0010 "La Romana '14. Can Bas."






















     Excel·lent cupatge de Xarel.lo i Chardonnay amb criança; part en àmfores de terrissa i part en fusta, que li atorguen tot un seguit de matisos que el fan ben interessant. Des de l'aroma, el primer tast, fins la derrera gota és un vi que evoluciona descobrint un ventall de matisos que quan el tasteu podreu desvetllar. 
     Un dels vins imperdibles pels amants dels gustos diversos que eixamplarà les vostres mires. Una delicatessen pels agosarats que no us heu de deixar escapar.
     Cal un reconeixement al celler per l'esforç i la voluntat per fer vins d'aquesta qualitat i intensitat, que aporta al vi un nou nivell de noblesa, i immensa satisfacció als que gaudim en degustar-lo.

     Celler: Can Bas. Domini Vinícola. 
     DO Penedès.

     Valoració: 😋😋😋😋😎😎😎😎😍😍😍.

     Cita:

     "De tal cep, tal vi."
      
             Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.

 

divendres, 19 d’octubre del 2018

Vi Catàrtic 0009 "Pironia '17." Celler Sanromà.


 





           Aquest rosat de Trepat ha estat una de les sensacions de l'estiu, afruitat, fresc, sec, amb un puntet d'agulla gairebé imperceptible que li dona alegria al sabor i et fa sentir papallones a l'estómac. 
       Amor al primer glop. Excel·lent monovarietal que ens va acompanyar en un sopar de peixets. Cal posar en relleu l'esforç del celler per transmetre l'essència dels seus vins que és percep a cada tast.
      Quan un controla tot el procés es fa palesa l'emoció en cada gota que corre gola avall, des del moment de llevar el tap i això sempre és d'agrair.

     Celler: Sanromà.

     Valoració: 😋😋😋😋😎😎😎😍😍😍.

     Cita: 

     Al·legoria a la bellesa, l'amor i la fragilitat, apostant per la màxima expressió del paisatge en forma de fruita líquida."

     Celler Sanromà.

      Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència. 

dijous, 18 d’octubre del 2018

Què és un bon vi?


     El món del vi, com tot a la vida, és un reflex de la societat en la que vivim immersos. Però com en tot, no cal seguir-ho fil per randa. Primer, perquè és inabastable, i després perquè en ser subjectiu, no cal.

     Aquest text va dirigit a les persones que se senten atretes, seduïdes pel món del vi i per raons variades com l’elitisme, el preu... no acaben de donar el pas d’interessar-se. 

     També pels qui guien les naus d’aquest univers, que viuen allunyats dels potencials gaudidors, per fer-los avinent que baixin del núvol de magnificència en el qual s’embolcallen i entortolliguen.

     Què dir dels vins? Hi ha vins pobres, acomplexats, miserables, feréstecs, estafadors, frescos, fàcils de beure, gustosos, pudents, de classe mitjana, biològics, afruitats, complexos, untuosos, vellutats, aromàtics, biodinàmics, agradables, rics, secs, llaminers, joies de la natura, poderosos, sense complexos, multimilionaris, i el preu en general té poc a veure.

     A partir de determinats preus, a l'abast de tothom, en el vi l’única diferència rau en que jo no me’l puc beure i un altre si, però això no fa que el contingut de l’ampolla sigui millor. Si un vol pagar per l’exclusivitat, molt bé. Però hi ha vida, molta i bona, gran vida, més enllà. Cadascú té l'oportunitat de descobrir-ho. 

     Per resumir la premissa d’aquesta reflexió els meus possibles són limitats ben al contrari del gust, en especial sobre els bons vins, els que m’agraden.
     M’he afeccionat ja d’adult, i no em fa cap vergonya, ja que durant la joventut i més endavant, havent tastat vins “peleons” i porqueries de tota mena, etiquetades com a vi, em sentia refractari al món del vi. 

     Gràcies a les persones que des de les més distants procedències i àmbits, mica en mica, m'han anat descobrint aquest univers, que en la actualitat se’m desvetlla fascinant i no em puc estar de compartir.

     Per fi hem sento alliberat de l’esnobisme, el winelo(b)verisme i altres “ismes” de massa fàcil i grollera catalogació.

     Un dia, parlant amb un elaborador, em va fer un comentari, que en aquell etílic moment em va semblar espectacular i ara reprodueixo:

“Tu et penses que qualsevol pagès o elaborador es lleva al matí pensant que farà un vi dolent?”

     Llavors fruit del caliu vaig creure que tenia tota la raó. Però passats els efluvis al meu terrat començo a donar-hi voltes i després de reflexionar a consciència, unes quantes setmanes, he canviat de parer.

     Efectivament hi ha, en aquest món, gent que no sap escapolir-se de la immediatesa i produeix vins que mereixerien que els fotin a la presó per la flagrant manca de bon gust. Taurons que caldria pescar, arrancar-los les aletes, fer-ne sopa i llençar la resta. I a més, pel mal que fan al sector, que a més té l'insuportable costum de queixar-se per tot.
     
     M’agrada el vi, i mica en mica els elaboradors es van tornant més, molt curosos i avui dia, gairebé hi ha les mateixes probabilitats de trobar un bon vi com d’un de dolent, fet que tot just unes dècades enrere era una quimera. El progrés, i no és només un desig, resulta evident.

     L’Univers del vi és captivador i ple de gent apassionada, tot i l’esforç, de vegades titànic i imprescindible per destriar el gra de la palla.
En el minso recorregut que porto embadalit pels vins he conegut molta gent interessant i d’altra més fútil, però hem puc ventar d’haver après alguna cosa de tots plegats. I també d’haver sabut trobar el meu lloc en aquest espai.
     
     Com que el gust és subjectiu, amb redundància inclosa, vaig al meu aire, i procuro treure les meves conclusions, encara que de vegades em comporti dies, setmanes o mesos per treure els diferents entrellats que es presenten.
     Per posar un exemple senzill, l’opinió que et mereix un vi, qualsevol, que en el moment de tastar-lo et sembla una cosa, però una vegada l’has fruit segueix dient-te coses i passa el temps i, segueix i segueix. I el fet que la pròpia opinió d’un mateix vi estigui en continua transformació em permet no prendre’m gaire seriosament, i per descomptat passar olímpicament dels gurus i alimentadors de tendències temporals.

      Conservo el record d'un vi, que quan el vaig tastar no em va semblar res de l'altre dijous, però passat un temps i força vins pel mig, seguia allà. N'havia oblidat d'altres, però aquest persistia. I vaig tornar a tastar-lo, i aquesta vegada em va semblar com si el raïm fos collit la setmana dels tres dijous, impossible, increïble. Vinificat amb la passió extrema que podia sentir en l'aroma i el paladar. Estratosfèric. 

     Per tot això us encoratjo a deixar-vos seduir per aquest univers i descobrir les delícies que s’hi amaguen sense dubtes, ni pors.

     El bon vi té nom, és el que M’AGRADA!, T’AGRADA!.
     Gaudim-lo!!! Sempre en bona companyia i amb moderació.

     



     Àngel Vendrell. 18/10/18.
       

divendres, 12 d’octubre del 2018

Vi Catàrtic 0008 "Jean Leon Cabernet Sauvignon '80 '81 '87 '90."


 Les imatges de les ampolles sempre són en us.






     Petita turmenta de Cabernet Sauvignon.

     Feia dies que rumiava com escriure aquest post, a la fi he optat per incloure totes les anyades que he tastat.
     Jean Leon és sinònim de persona feta a si mateixa, de risc, valentia i èxit, d'amor per les coses ben fetes. I des d'aquí li volem retre el nostre humil homenatge.
     Salvat les condicions de les anyades que hem tingut l'oportunitat de gaudir i compartir, intentarem reflectir una visió àmplia, genèrica, deixant de costat quina anyada ens ha agradat més, la del 80, la del 90, en realitat la del 78, però com que això va de gustos no té importància, més enllà de gaudir i compartir el gust pels vins.
     Aquests vins tenen un caire eminentment rústic, en especial quan el concepte rústic es pren pel costat més positiu. Després de tant de temps tancats a l'ampolla els cal airejar-se, i de pas decantar-los per començar a gaudir els aromes, la regalèssia, les fruites vermelles de bosc, el toc del pas per bota. A la boca són suaus, intensos, rodons. Llaminadures pel paladar que lliguen molt bé amb la xocolata negra i el fum d'una cigarreta, tot a l'hora, i encara que resulti incomprensible, és cert.
     Mai és tard per trobar-se amb un vi d'aquests que tenen la capacitat de traslladar en l'espai i en el temps a qui els tasta.

     Celler: Jean Leon. (Originalment Penedès sense DO).

     Valoració: 😋😋😋😋😋😎😎😎😎😎😍😍😍.

     Cita del dia:

     "El vi és una mena d'encarnació, és alhora humà i diví."

     Paul Tillich.

     Des de Les Gotes Etèries de Vi us recordem el nostre lema:

        Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.

divendres, 5 d’octubre del 2018

Vi Catàrtic 0007 "Le Dada de Rouillac '15." Chateau de Rouillac.


                                                                       Les imatges de les ampolles sempre són en us.

     Fantàstic cupatge de Sauvignon Blanc i Semillon, procedent de l'AOC Pessac-Leognan, Burdeus. Varietats pròpies de la zona, juntament amb la Muscadelle que s'empren per elaborar aquests singulars i gustosos vins.
     El Dada, veremat en sols de grava, rep els aires de l'Atlàntic, és sec, suau, afruitat, cítric, tropical, herbaci, i fresquet és un esclat al paladar, glopet a glopet, poc a poc, però sense parar.
    Va acompanyar-nos amb un arròs de navalles, (longuerones), que després d'una sobretaula immillorable ens va abocar a una migdiada apoteòsica. 
    Merci.

     CellerChateau de Rouillac. 
     AOC Pessac-Leognan.

     Valoració: 😋😋😋😋😎😎😎😎😍😍😍.
                        Frescor tropical.
     Cita del Dia:

     "Per no ésser els esclaus martiritzats del Temps embriagueu-vos, embriagueu-vos sense aturador! amb vi, poesia o virtut, al vostre gust."

     Charles Baudelaire. 

     Des de Les Gotes Etèries de Vi us recordem el nostre lema:

       Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.