divendres, 21 de desembre del 2018

Rankin Anual de Gotes Etèries de Vi i LVdmbVD. Vins Negres. 2018. Vol. III

     Per cloure aquest serial on hem tastat, gaudit i compartit 100 vins entre aquest blog i el de los vinos de mi bevida. 
ens complau delectar-vos amb la selecció de vins negres que al nostre criteri mereixen ser presents al...


     RANQUIN GOTES ETÈRIES DE VI NEGRE 2018.


     Vi Catàrtic: Vertical '09. Sabaté i Mur. 


  
       Vi Catàrtic: Sols Jaqué '16. Mas Ponsjoan.


     Vino Bvivido: Sang de Corb '14.Celler Frisach.


     Vino Bvivido: Coca i Fitó '11.

                                   


     




 

       Sense oblidar d'altres com els francesos Marcilhac, Chateau les Crostes i Leon Barral Faugueres; L'Alión, el Contino, el Rívola; els argentins Famiglia Bianchi Malbec i Amalaya; l'italià Rocca delle Maciè, el Clos Bartolomeu, l'Ànima Negra/2, el Mas la Mola, D'Iatra, Para Roques, Brúixola, Turó de les Abelles, Succés cuca de llum... que ens han fet gaudir d'allò més durant tot l'any.

     Per acomiadar l'Any 2018 només ens queda desitjar-vos:
  
Molt Bones Festes del Solstici d'Hivern i un 2019 ple, plaent i saborós, de Vins, Passió i Emocions!!!

     Fins passat festes recordant-vos que:
      Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.
     
     

dimecres, 19 de desembre del 2018

Rankin Anual de Gotes Etèries de Vi i LVdmbVD. Vins Rosats. 2018. Vol.II

      Després de presentar-vos la selecció de vins Blancs ens complau donar a conèixer la llista de Rosats del...



     RANQUIN GOTES ETÈRIES DE VI ROSAT 2018.


     Vi Catàrtic: Nas del Gegant. Escoda-Sanahuja. 


    
     Vi Catàrtic: Pironia '17. Celler Sanromà.


  
     Vino Bvivido: Barbara Forés rosado.

 

     Vino Bvivido: Cigonyes rose '13. Perelada.


 
  







     Aquesta és la nostra humil revisió de l'Any sobre els vins rosats, que esperem i desitgem siguin del vostre grat o bé us serveixin de suggeriment per a les darreres "reflexions" abans del Cap d'Any. 
     I als vinaters reconeguts la nostra més sincera felicitació i l'advertència que seguirem bevent i comprant els seus vins.

     A tots plegats: Gaudiu i sigueu feliços !!! 
    
           Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.
 

dilluns, 17 de desembre del 2018

Rankin Anual de Gotes etèries de vi i LVdmbVD. Vins Blancs. 2018.


       L'any arriba a la seva fi i amb ella la reflexió de 365 dies de passió vitivinícola. En el present post i els propers desraparem els vins que al nostre criteri i amb les nostres possibilitats hem pogut tastar, gaudir i compartir amb els nostres amics, per descomptat, amb vosaltres. 
     És per això, que a la manera dels grans prescriptors i les grans agències de valoració esteses per tot el món, però des de la nostra humil posició hem decidit crear el Rankin de vins més emocionants, frapants, en definitiva, els que més ens han agradat i que us poden donar alguna idea per enllestir les darreres "reflexions" de l'any. 
     Recordar-vos que tots els vins són pagats de la butxaca i que només obeïm criteris subjectius, com els altres, però amb l'única i incomparable recompensa de tenir-vos com a lectors.

     Sense més preàmbuls, encetem el...

     RANKIN GOTES ETÈRIES DE VI BLANC 2018.

     VI CATÀRTIC: OBSTINANT '15. Cal Tiques. Joan Rubió.

    


            Vi Catàrtic Tiques '16. Cal Tiques.
    

     Vino Bvivido "Gran Clot Dels Oms '15."
   




     Vi Catàrtic:: Desig '16. Mas Candí.





     
          Vino Bvivido: Ur '13. Terra de Marca.


     Vino BVivido "3 Macabeus '15."

    

     Vino BeVivido "Els Vinyerons '15/16."

                           


        Amb la certesa que no els podem posar tots i que per raons obvies no hi són tots els que han fet mèrits per aquesta selecció. Si més no, gaudiu d'aquesta petita gran tria.
     I als vinaters reconeguts la nostra més sincera felicitació i l'advertència que seguirem bevent i comprant els seus vins.

     Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.
     

 

divendres, 14 de desembre del 2018

Vi Catàrtic 0016 "Sols Jaqué '16. Mas Ponsjoan."

     El 1974 Jon Landau va escriure a The Real Paper: "He vist el futur del Rock'n'Roll y el seu nom és Bruce Springsteen."
     Aquesta sentència va començar a donar-me voltes pel cap tot just abandonar Mas Ponsjoan, després de passar una instructiva i memorable estona de la qual estic molt agraït.
     44 anys després més tard puc afirmar, sense por a equivocar-me que: he vist el futur de l'agricultura i del vi i s'anomena Martí Comas i Vidal
     En Martí, com els pares, la Joana i en Manel, viu entregat en cos i ànima a la seva activitat, transpira passió per tot el que fa, tant se val si cull enciams o préssecs, si els ven, com el vi, en la petita parada del mercat setmanal de Calonge (els dijous), o atén, al Mas, a uns estranys, enamorats de les varietats endèmiques, dels raïms que amb tanta cura ajuden a convertir-se en vi. A més és un home preparat, gaudeix dels estudis d'enginyer agrònom i la passió a la sang.
     Sens dubte és una alenada d'aire fresc i esperança per a aquesta activitat tradicional de la zona, la petita explotació familiar que conrea, produeix, elabora i ven directament la fruita, verdura i vi, sense etiqueta, aixoplugada per lleis que el permeten tirar endavant el concepte artesà de l'agricultura i el vi. S'assemblen als irreductibles gals del poblat d'Astèrix, amb la diferència que posseeixen múltiples pocions màgiques.
     El "Sols Jaqué '16. Mas Ponsjoan." Vi elaborat a l'estil d'abans a partir de la varietat Jaqué, un cep ancestral, que fa un gra del gotim molt petit comparat amb les varietats productives. El suc que se'n pot extreure difícilment arriba a la meitat del que donen les vinyes convencionals, però ho compensa amb un percentatge d'alcohol notablement superior. Cep pre-fil·loxera, frondós i extremadament vigorós, de més aviat minso rendiment (2 Kg. per planta), de polpa negra, com pocs, i que abans de macerar té una força brutal per tenyir tot el que toca. 
     En temps de la gens Santa Inquisició estava prohibit i associat a rituals de bruixeria i al qual se li confereixen propietats afrodisíaques, és un vi Salvatge, per silvestre, Viu!!! de color bonic, aromes molt interessants després d'una bona oxigenació i un gust de prunes negres i cireres madures, entre d'altres, que enamora. Tampoc és el moment de desvetllar-ne totes les qualitats. Tasteu-lo!!!


    
     Als qui els plauen aquests vins naturals, ja sabran el que han de fer per tastar-los. De totes totes us recomano una peregrinació previ contacte amb el Mas. La recompensa per l'esforç és tan gran !!!
     


     
     Celler: Mas Ponsjoan.
     Calonge. Baix Empordà sense DO.

     Valoració: 
     😋😋😋😋😋😎😎😎😎😎😍😍😍😍😍😈😇.
     Salvatge, emocionant!!!

     La Cita.


               Vinyes i dones formoses de guardar dificultoses.

                                     Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.



divendres, 7 de desembre del 2018

Vi Catàrtic 0015 "Obstinat '15. Cal Tiques. Joan Rubió."



     Si el Tiques ja és un vi tremendament excepcional, l'Univers d'en Joan i l'Àngels aconsegueix amb aquest Obstinat, més per dedicació, constància, passió, amor i saber fer, que per simple tossuderia, una de les Meravelles superlatives del món dels vins que mai he estat capaç de copsar, degustar, ensumar...

                         El tàndem que obra a màgia de l'Obstinat. L'Àngels i el Joan.

     No puc més que rendir-me i entregar-me obstinadament a tastar-lo i lloar-lo amb la mateixa intensitat, si és possible, que la del plaer que produeix delectar-se amb el nèctar dels Déus. 
     Un SuperVí que les paraules no farien justícia, emocionant, emocionant a l'extrem. 
     Un calfred de plaer que corre per l'espinada quan s'eleva el perfum, s'extasia el paladar i s'esmuny gola avall.
     (Aquí vindria bé una onomatopeia amb so d'explosió d'aquelles que surten alls còmics del tipus: BOOOOUUUUMMMM!!!!!!)

                      Subjectant l'ampolla un servidor, amb l'Àngels i el Joan.
 
     Moltes Gràcies!!!
     És tant Obstinadament rebò que no cal recomanar-lo. 
     Benvolguts lectors, tastadors, gaudidors, hedonistes, epicuris. Us el perdreu?

     Celler: http://www.tiques.cat/
     Penedès sense DO.

     Valoració: 
          😋😎😍😋😎😍😋😎😍😋😎😍😋😎😍
          😇😈😂😂😂😂😂😂.
           Diabòlicament Celestial!!!

     La Cita.

     "El Penedès és la terra que m'ha vist créixer, caure i tornar-me a aixecar i l'Obstinat definitivament m'ha fet volar."

     Anònim Expòsit.
     Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.
 

divendres, 30 de novembre del 2018

Vi Catàrtic 0014 "Nas del Gegant Rosat '17. Escoda-Sanahuja."


     Cupatge màgic aquest Nas de Gegant, un rosat amb Cabernet Franc, Garnatxa, Carinyena i Merlot que aixeca l'ànim, l'esperit, espanta el dolent i eleva lo bo. Sec, afruitat, de mores, silvestre com ell mateix, jove, fresc i engrescador a tota pastilla. Llaminer, molt llaminer, encara no el tens a la copa i ja penses en la següent. Xerraire, molt xerraire, efervescent. 
     D'aquells vins que és millor tastar que sentir-ne parlar, i és que els d'Escoda-Sanahuja viuen els vins intensament, amb un amor fora de tot dubte, deu ser per això que produeixen Vins Naturals, biodinàmics on és percep l'essència de cada cep en el seu estat més genuí. Vins meravellosos i excepcionals veuen la llum des d'aquest celler. Te'ls perdràs?

     Celler: Escoda-Sanahuja. celler-escodasanahuja.
     Conca de Barberà. 

     Valoració:
     😋😋😋😋😋😎😎😎😎😎😍😍😍😍😍.
     Deliciós. Màgic.

     La Cita.

     "No beuré vi fins que sigui l'hora. D'acord! És l'hora!"

     Groucho Marx.
    
          Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.
      

divendres, 23 de novembre del 2018

Vi Catàrtic 0013 "Mas Ponsjoan negre'15. Mas Ponsjoan."


        Aquesta troballa és un punt i a part en les prospeccions viníferes que he dut a terme, és excepcional. Un cupatge elaborat a partir de Jaqué (vi grec, procedent de parres assilvestrades i resistents a la fil.loxera), Ull de llebre i Monestrell que quan obres l'ampolla faràs bé de deixar-li prendre l'aire, però que desseguida et transporta als antics aromes del celler.
     No em puc estar del gust afruitat, potser de prunes madures, amb un punt insignificant de carbònic que el fa més atractiu, fresc, deliciós, encara diria més, llépol, una llaminadura pels amants dels Vins Naturals, que a Mas Ponsjoan, Calonge, elaboren, crien, mimen amb tanta passió que és impossible mirar cap a un altre costat i com diria el foraster: "Sou molt bona gent!!!"
     Compto els dies per atansar-me de nou al Baix Empordà i fer provisions per gaudir d'aquesta obra tant singular i excepcional. Tampoc us deixeu perdre altres vins, ni anyades. Val la pena l'esforç i la recompensa és veritablement gran. 

     Celler: Mas Ponsjoan. www.masponsjoan.net
     Baix Empordà. Calonge.

     Valoració: 
     😋😋😋😋😋😎😎😎😎😎😍😍😍😍😍.
      Glu,glu,glu...(sense paraules)

     La Cita: 

     "- Bec perquè tinc vergonya.
       - Vergonya de què?
       - Vergonya de beure."

     El Petit Príncep. Antoine de Sant-Exupérie. 

      Beveu vi amb moderació i compartiu. Auguren una enriquidora experiència.

divendres, 16 de novembre del 2018

Vi Catàrtic 0012 "Mas la Mola. Vi d'Altura '11."


       Gran cupatge de Garnatxa i Samsó elaborat amb raïm veremat a  les vinyes velles i pendents de Poboleda, el Priorat. Un vi per aquells qui estimen lo diferent, que saben gaudir i posar en valor l'esforç que cadascuna de les ampolles amaga.
     D'aromes intensos, fruites del bosc, prunes, notes especiades de roure. De bon cos i bona acidesa, potent, equilibrat, tanins madurs, sedós i arrodonit amb un punt picant al final. Te´l perdràs? Marida de por amb una vedella amb bolets.

     Celler: Mas La Mola MaslaMola
     DO Priorat.

     Valoració: 😋😋😋😋😎😎😎😎😍😍😍.
                      Sedós i Harmònic.

     La Cita.

     "El vi és la mare dels somnis, els somnis són els fills del vi."

     La República del Vi. 
                                         Mo Yan.
   
              Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.
     

divendres, 9 de novembre del 2018

Vi Catàrtic 0011 "Desig '16. Mas Candí."


     Deliciós Xarel.lo que captiva des de la primera alenada de les delicades i persistents aromes a fruita madura de la varietat "malus", amb un toc tropical. Un vi untuós i alhora una llaminadura al paladar que marida genial amb patés i foies.
     Elegant i eixerit, harmoniós i pausat, amb bona acidesa, en fi, un vi equilibrat. L'origen, de vinyes velles. i cultiu ecològic i biodinàmic, el converteixen en una delicatessen que bé mereix una atenció especial. A més gaudeix d'una impressionant relació qualitat/preu que no es pot obviar.

     Celler: Mas Candí.
     DO Penedès.

     Valoració: 😋😋😋😋😋😎😎😎😎😍😍😍.

     Cita.

     "Quan hi ha molt de vi, la tristesa i la preocupació aixequen el vol."

     Ovidi.

     Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència. 

dissabte, 27 d’octubre del 2018

Vi Catàrtic 0010 "La Romana '14. Can Bas."






















     Excel·lent cupatge de Xarel.lo i Chardonnay amb criança; part en àmfores de terrissa i part en fusta, que li atorguen tot un seguit de matisos que el fan ben interessant. Des de l'aroma, el primer tast, fins la derrera gota és un vi que evoluciona descobrint un ventall de matisos que quan el tasteu podreu desvetllar. 
     Un dels vins imperdibles pels amants dels gustos diversos que eixamplarà les vostres mires. Una delicatessen pels agosarats que no us heu de deixar escapar.
     Cal un reconeixement al celler per l'esforç i la voluntat per fer vins d'aquesta qualitat i intensitat, que aporta al vi un nou nivell de noblesa, i immensa satisfacció als que gaudim en degustar-lo.

     Celler: Can Bas. Domini Vinícola. 
     DO Penedès.

     Valoració: 😋😋😋😋😎😎😎😎😍😍😍.

     Cita:

     "De tal cep, tal vi."
      
             Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència.

 

divendres, 19 d’octubre del 2018

Vi Catàrtic 0009 "Pironia '17." Celler Sanromà.


 





           Aquest rosat de Trepat ha estat una de les sensacions de l'estiu, afruitat, fresc, sec, amb un puntet d'agulla gairebé imperceptible que li dona alegria al sabor i et fa sentir papallones a l'estómac. 
       Amor al primer glop. Excel·lent monovarietal que ens va acompanyar en un sopar de peixets. Cal posar en relleu l'esforç del celler per transmetre l'essència dels seus vins que és percep a cada tast.
      Quan un controla tot el procés es fa palesa l'emoció en cada gota que corre gola avall, des del moment de llevar el tap i això sempre és d'agrair.

     Celler: Sanromà.

     Valoració: 😋😋😋😋😎😎😎😍😍😍.

     Cita: 

     Al·legoria a la bellesa, l'amor i la fragilitat, apostant per la màxima expressió del paisatge en forma de fruita líquida."

     Celler Sanromà.

      Beveu vi amb moderació i compartiu, auguren una enriquidora experiència. 

dijous, 18 d’octubre del 2018

Què és un bon vi?


     El món del vi, com tot a la vida, és un reflex de la societat en la que vivim immersos. Però com en tot, no cal seguir-ho fil per randa. Primer, perquè és inabastable, i després perquè en ser subjectiu, no cal.

     Aquest text va dirigit a les persones que se senten atretes, seduïdes pel món del vi i per raons variades com l’elitisme, el preu... no acaben de donar el pas d’interessar-se. 

     També pels qui guien les naus d’aquest univers, que viuen allunyats dels potencials gaudidors, per fer-los avinent que baixin del núvol de magnificència en el qual s’embolcallen i entortolliguen.

     Què dir dels vins? Hi ha vins pobres, acomplexats, miserables, feréstecs, estafadors, frescos, fàcils de beure, gustosos, pudents, de classe mitjana, biològics, afruitats, complexos, untuosos, vellutats, aromàtics, biodinàmics, agradables, rics, secs, llaminers, joies de la natura, poderosos, sense complexos, multimilionaris, i el preu en general té poc a veure.

     A partir de determinats preus, a l'abast de tothom, en el vi l’única diferència rau en que jo no me’l puc beure i un altre si, però això no fa que el contingut de l’ampolla sigui millor. Si un vol pagar per l’exclusivitat, molt bé. Però hi ha vida, molta i bona, gran vida, més enllà. Cadascú té l'oportunitat de descobrir-ho. 

     Per resumir la premissa d’aquesta reflexió els meus possibles són limitats ben al contrari del gust, en especial sobre els bons vins, els que m’agraden.
     M’he afeccionat ja d’adult, i no em fa cap vergonya, ja que durant la joventut i més endavant, havent tastat vins “peleons” i porqueries de tota mena, etiquetades com a vi, em sentia refractari al món del vi. 

     Gràcies a les persones que des de les més distants procedències i àmbits, mica en mica, m'han anat descobrint aquest univers, que en la actualitat se’m desvetlla fascinant i no em puc estar de compartir.

     Per fi hem sento alliberat de l’esnobisme, el winelo(b)verisme i altres “ismes” de massa fàcil i grollera catalogació.

     Un dia, parlant amb un elaborador, em va fer un comentari, que en aquell etílic moment em va semblar espectacular i ara reprodueixo:

“Tu et penses que qualsevol pagès o elaborador es lleva al matí pensant que farà un vi dolent?”

     Llavors fruit del caliu vaig creure que tenia tota la raó. Però passats els efluvis al meu terrat començo a donar-hi voltes i després de reflexionar a consciència, unes quantes setmanes, he canviat de parer.

     Efectivament hi ha, en aquest món, gent que no sap escapolir-se de la immediatesa i produeix vins que mereixerien que els fotin a la presó per la flagrant manca de bon gust. Taurons que caldria pescar, arrancar-los les aletes, fer-ne sopa i llençar la resta. I a més, pel mal que fan al sector, que a més té l'insuportable costum de queixar-se per tot.
     
     M’agrada el vi, i mica en mica els elaboradors es van tornant més, molt curosos i avui dia, gairebé hi ha les mateixes probabilitats de trobar un bon vi com d’un de dolent, fet que tot just unes dècades enrere era una quimera. El progrés, i no és només un desig, resulta evident.

     L’Univers del vi és captivador i ple de gent apassionada, tot i l’esforç, de vegades titànic i imprescindible per destriar el gra de la palla.
En el minso recorregut que porto embadalit pels vins he conegut molta gent interessant i d’altra més fútil, però hem puc ventar d’haver après alguna cosa de tots plegats. I també d’haver sabut trobar el meu lloc en aquest espai.
     
     Com que el gust és subjectiu, amb redundància inclosa, vaig al meu aire, i procuro treure les meves conclusions, encara que de vegades em comporti dies, setmanes o mesos per treure els diferents entrellats que es presenten.
     Per posar un exemple senzill, l’opinió que et mereix un vi, qualsevol, que en el moment de tastar-lo et sembla una cosa, però una vegada l’has fruit segueix dient-te coses i passa el temps i, segueix i segueix. I el fet que la pròpia opinió d’un mateix vi estigui en continua transformació em permet no prendre’m gaire seriosament, i per descomptat passar olímpicament dels gurus i alimentadors de tendències temporals.

      Conservo el record d'un vi, que quan el vaig tastar no em va semblar res de l'altre dijous, però passat un temps i força vins pel mig, seguia allà. N'havia oblidat d'altres, però aquest persistia. I vaig tornar a tastar-lo, i aquesta vegada em va semblar com si el raïm fos collit la setmana dels tres dijous, impossible, increïble. Vinificat amb la passió extrema que podia sentir en l'aroma i el paladar. Estratosfèric. 

     Per tot això us encoratjo a deixar-vos seduir per aquest univers i descobrir les delícies que s’hi amaguen sense dubtes, ni pors.

     El bon vi té nom, és el que M’AGRADA!, T’AGRADA!.
     Gaudim-lo!!! Sempre en bona companyia i amb moderació.

     



     Àngel Vendrell. 18/10/18.